Våldets ansikte… myndigheternas dumhet. (OBS! Otäck bild!)

 

Fotot är hämtat från Aftonbladets blogg med räkneverk som just nu visar på 201 dödade kvinnor.

Det här är EN bild av våldet i nära relationer! Kniven sitter kvar i ansiktet!  Till denna bild ska läggas tanken på att nu ska/vill skattemyndigheten riva upp beslutet på att kvinnan på bilden ska få ha skyddad identitet. Hur tänker man nu!?
Kvinnan som i Aftonbladets artikel kallas ”Lena” har sedan 1994 haft skyddad identitet som är beviljat av skatteverket. Artikeln är skriven av Kerstin Weigl.

Det finns i dag fyra olika nivåer av skyddad identitet.  Dessa listar jag längre ner i bloggen.

När detta överfall på ”Lena” skedde var hon på väg till dagis med den gemensamma sonen på cykel. Den före detta maken har efter 1994 lyckats, trots den skyddade identiteten leta reda på ”Lena” och sonen. Ringt till sonens mobiltelefon, trots att sonen har hemligt nummer. Han har hittat henne och hon har varit tvungen att flytta 19, NITTON, gånger. Nitton gånger har hon och sonen rivits upp från den miljö de lyckats skapa. Nu vill alltså inte skattemyndigheten bevilja en förlängning av den kvarskrivningen. Detta trots den tidigare makens hot om att döda henne.

Ska han få lyckas för att vi har flata myndigheter?

Ett annat fall som berör skyddad identitet som kommit i dagern är ”Annas” fall.
”Anna” har skyddad identitet och lever med barnen gömda. Kommunen har en särskilt tillsatt person som hämtar och lämnar barnen mellan föräldrarna. Pappan till barnen är dömd för misshandel mot mamman och har avtjänat ett fängelsestraff för detta.
Nu kommer det i mina ögon absurda. I ”Annas” fall bedömde kontaktpersonen vid ett planerat umgängestillfälle att barnen verkade må så dåligt inför att träffa sin pappa att försöket avbröts. P.g.a detta har nu pappan tilldömts vårdnaden om baren och de ska flyttas 100 mil från sin invanda och trygga miljö. Jag säger inget om pappans ev. lämplighet eller inte utan mer det att ”Anna” straffas av att kommunens tjänsteman har gjort en bedömning att barnen inte mått bra av sina besök hos/med pappan. Anna är inte den som ”saboterat” umgänget. Det är kommunens tjänsteman som avbrutit besöket.
Monica Dahlström-Lannes skriver en artikel om fallet på Newsmill daterad den 2/10 2012.

Så, hur tänker Stockholms tingsrätt här?

Myndigheterna sätter krokben  i dessa fall för de som mest behöver deras skydd.
De borde alla läsa boken: Jag längtar någonstans… men jag vet inte vart, av Helena Berggren innan det är försent.

Nu till detta om de olika graderna ”skyddad identitet”.

  • Sekretessmarkering innebär att persondatauppgifterna ”mörkas” genom att en varningssignal sätts i folkbokföringsdatabasen. Skatteverket beslutar. Polis eller social myndighet bör lämna intyg. Omprövning sker i regel varje år. Namnet får bara lämnas ut efter noggrann prövning. Sekretessmarkeringen motsvarar i princip den hemligstämpling som, enligt offentlighets- och sekretesslagen, kan sättas på en allmän handling. 
  • Kvarskrivning innebär att när en person flyttar, så förblir han fortfarande skriven på sin gamla adress och den nya adressen registreras inte i folkbokföringen. Skatteverket beslutar och gäller i treårsperioder. Omständigheterna ska motsvara de som står i lagen om besöksförbud. 
  • Fingerade personuppgifter innebär att personen får en helt ny identitet (nytt namn och personnummer). Detta bereds av Rikspolisstyrelsen och beslutas av Stockholms tingsrätt. Kopplingen mellan identiteterna finns bara hos Rikspolisstyrelsen. Enda sättet att få nytt personnummer. Varje år kommer omkring 40 ansökningar. På 16 år har cirka 50 ärenden godkänts. I de allra flesta fallen är det kvinnor som får fingerad identitet. Personerna står då under mycket allvarliga hot, till exempel när det är fråga om hedersrelaterat våld. 
  • Särskilt personskydd – Vittnesskydd. Rikskriminalpolisen utreder detta oftast i samband med fall av grov brottslighet. Vittnena kan själva ansöka om nytt namn och/eller kvarskrivning.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s