Ett tryggare Sverige?

Första hade jag tänkt att inleda detta med något liknande: ”som om av en händelse så har Svt-forum under veckan sänt ut sina seminarium från ”Tryggare Sverige”   och den #brottsoffervecka som de anordnade i februari nu i år. Den veckan kom till en del att handla om våld och hot om våld i nära relationer. I går mördades ytterligare en kvinna av en för henne sedan tidigare känd person, dvs. hennes ex-sambo”., typ något sånt men så inser jag det absurda jag är på väg att sätta på pränt. Detta händer varenda dag ute i vårt avlånga land oavsett vad Svt-forum sänder.

Varje år dödas 17-21 kvinnor i Sverige av närstående. Varenda en är ett otroligt misslyckande. I det fall jag nu skriver om säger polisen i efterhand att de visste vem de skulle söka efter som gärningsman i ett uttalande till media. Om de nu hade så klart för sig vem de skulle söka varför kunde de då inte skydda henne? De visste att hotet mot henne var reellt. Hot- och riskanalytiker finns på ett flertal polismyndigheter i Sverige,  I Skaraborg, där jag bor, har vi det i halva vårt län   Skaraborg är uppdelat i två distrikt. Den Östra respektive den Västra delen. Jag som ”bor” i rätt del har tillgång till en analytiker OM jag skulle drabbas. Det är ett lotteri med säkerhet.

Oftast vet  myndigheterna om att  hot finns mot kvinnan.Det finns ofta dokumentation från tidigare anmälningar om både hot, trakasserier samt misshandel men beviskraven verkar till nackdel för den hotade, trakasserade samt misshandlade kvinnan i många fall. Den kvinna som nu fått sätta livet till hade anmält gärningsmannen vid ett antal tillfällen för bland annat misshandel. Dessutom hade hon ansökt om kontaktförbud, enligt media, men nekats det av åklagarmyndigheten i Göteborg. I skälen till att hon nekades stod bland annat: ”Skälen för ett kontaktförbud uppväger inte det intrång eller men i övrigt som förbudet innebär mot den mot vilken förbudet avses gälla. Förutsättningarna för kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda.” Här är det samma lotteri om ett kontaktförbud utfärdas eller inte. Det beror helt på vilken åklagarkammare som är ansvarig när en ansökan om kontaktförbud kommer in. Det har ”Tryggare Sverige” klarlagt via en utredning som personsäkerhetsexperten Peter Strandell gjort 

Frågan som ringer i mitt huvud efter att ha läst en hel del om fallet på nätet är, vilket ”men” blev det inte för kvinnan som inte fick kontaktförbudet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s